Nu je (na het lezen van mijn eerste artikel) weet wat een Scrum Master is, neem ik je deze week graag mee in waarom de Scrum Master rol zo leuk is. Oké, oké, de titel van dit artikel is een beetje suggestief en de rol past zeker niet bij iedereen, maar:
“Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt”
– Johan Cruyff
En ik word gelukkig van de Scrum Master rol. Waarom? Dat leg ik je in dit artikel uit, zodat je een kijkje in de keuken krijgt van een gepassioneerde Scrum Master en jij kunt beoordelen of je Scrum Master wilt worden. Of misschien denk je wel: “Waar word ik gelukkig van? Doe ik werk waar ik gelukkig van word? En waarom is dat?”
Mijn komende reeks artikelen zullen op dit artikel voortborduren om vragen te beantwoorden als “Hoe word ik een Scrum Master?” of “Wat doet een Scrum Master precies?”, zodat jij een stappenplan hebt om Scrum Master te worden.
Maar ik begin met waarom.
Voor de oplettende lezer, dit is een verwijzing naar Start With Why van Simon Sinek1; auteur, spreker en consultant die bekend staat om zijn theorie over “The Golden Circle” en het concept van “Start with Why” om leiderschap en organisatorisch en persoonlijk succes te bevorderen.
Natuurlijk zal elke Scrum Master deze vraag anders beantwoorden, maar hier lees je eerst mijn antwoord op deze vraag. Daarna zal ik dit antwoord toelichten aan de hand van theorie over werkgeluk. Tot slot stel ik je een aantal vragen om te beoordelen of ook jij de Scrum Master rol net zo fantastisch zal vinden als ik.
Waarom vind ik de Scrum Master rol fantastisch?
Ik vind de Scrum Master rol om vier redenen fantastisch:
1. Creatief problemen oplossen:
In deze rol kan ik mijn creatieve geest de vrije loop laten. Of het nu gaat om het faciliteren van retrospectives (sessies om terug te kijken naar de samenwerking in de afgelopen periode) of het oplossen van problemen, Ik geloof dat creatieve oplossingen altijd het antwoord zijn. Ik ben iemand die anderen graag motiveert om hun eigen creativiteit te omarmen, hun denkwijze uit te dagen en kansen te zien in ieder probleem – want daarin ligt de mogelijkheid om iets bijzonders te creëren. Creativiteit draagt niet alleen bij aan het oplossen van problemen maar ook aan het boeken van vooruitgang en het versnellen van ontwikkelingen.
2. Verbinding maken:
Ik ben iemand die energie haalt uit interactie met anderen. Als een natuurlijke verbinder, geniet ik ervan om diepgaande gesprekken aan te gaan met collega’s, te leren wat anderen drijft, en hun perspectieven te begrijpen. Dit proces van luisteren, vragen stellen en ruimte geven voor reflectie, helpt me om anderen echt te begrijpen voordat ik advies geef of uitdaag om het vanuit een ander perspectief te bekijken.
3. Meten en verbeteren in een wereld die continu verandert:
Wat mij drijft, is de mogelijkheid om teams succesvol(ler) te maken door een omgeving te creëren die experimenten en continu verandering omarmt. Voor mij is elke stap die we maken, zelfs de kleinste, een kans om te leren, te groeien en te verbeteren. Daarnaast kan ik teams helpen vooruitgang meetbaar te maken en inzichtelijk te krijgen. Alleen op die manier kunnen we het er als team over hebben en kijken waar kansen liggen, om samen tot betere resultaten te komen en een succesvol(ler) team te worden.
4. Faciliteren in werkgeluk:
Werk kan en moet ook leuk zijn! Het creëren van een positieve sfeer kan door energizers (korte spelletjes om de energie te verhogen), teamuitjes of spelletjes. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar bevorderen ook de verbinding binnen het team en dragen bij aan vooruitgang. Daarnaast maak ik regelmatig een woordgrap (mensen die mij goed kennen zullen zeggen dat regelmatig een understatement is). Maar ook zo zorg ik voor een “positieve tijd” ;).
Ik kan natuurlijk nog veel meer redenen geven waarom ik deze rol fantastisch vind, maar dit zijn voor mij de vier hoofdredenen die zorgen dat ik gelukkig word van wat ik doe. Ik neem je nu graag mee in een stukje theorie over werkgeluk, zodat ik die daarna kan linken aan mijn vier redenen.
Werkgeluk
Waarom vind je het ene wat je doet nou fantastisch (en het andere verschrikkelijk)? Dat zegt iets over je. En als je te veel werk doet waar je ongelukkig van wordt, zul je waarschijnlijk een andere baan gaan zoeken. Maar hoe bepaal je waar je gelukkig van wordt? Daar is gelukkig genoeg theorie over. Tijdens het schrijven van dit artikel, kwam ik er toevallig achter dat de week van het werkgeluk vorige week was. Sluit dat eens goed aan! Werkgeluk is naar mijn mening een essentieel onderwerp en wordt nog steeds vaak weggewuifd als; “ach, het is maar werk. Mijn geluk haal ik uit mijn familie, vrienden, weekenden”. Echter, als je 40 uur in een week (van 168 uur) werkt, ben je bijna 25% van je tijd aan het werk. Dat is naar mijn mening te veel tijd om ongelukkig te zijn. En dan heb ik reistijd en uren dat je buiten werktijd (mentaal) bezig bent met werk voor het gemak achterwege gelaten. Niet gek dat de meeste burn-outs op het werk ontstaan. Hoe leuk zou het zijn om juist werk te doen waar je gelukkig van wordt? Dan houd je aan het einde van je werkdag nog voldoende energie over om gezellig te zijn met familie, vrienden en ben je in het weekend echt vrij, zonder dat je op maandag hoeft te zeggen “Balen dat het weekend maar zo kort was!”
Om verwarring te voorkomen. Werkgeluk is niet hetzelfde als tevreden zijn met je werk. Tevreden kun je zijn als je bijvoorbeeld een goed salaris krijgt, in een mooi kantoorpand zit of veel thuis kan werken. Waarschijnlijk zal je dan niet zo snel wisselen van baan, maar hoef je nog niet per se blij te zijn met wat je doet. Werkgeluk gaat dieper dan tevredenheid en leidt bijvoorbeeld tot meer betrokkenheid en motivatie. Werkgeluk is op te delen in vier onderdelen: Purpose (zingeving), People (mensen), Progress (vooruitgang) & Positivity (plezier / positiviteit).
De vier pijlers van werkgeluk2
Dit zijn de vier variabelen waar je aan kan werken om meer geluk op je werk te ervaren. In een toekomstig artikel zal ik dieper op deze pijlers in gaan. Nu terug naar waarom ik de rol van Scrum Master fantastisch vind en de link met werkgeluk:
1. Creatief problemen oplossen:
Dit is direct gelinkt aan mijn Purpose: Creatief werken is voor mij een bron van energie, het drijft me om verder te kijken dan het voor de hand liggende en geeft me de ruimte om nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken.
2. Verbinding maken:
Dit gaat voor mij over de pijler People. Ik word gelukkig als ik met anderen kan samenwerken en mensen kan helpen om zowel zakelijk als persoonlijk te groeien. Voor mij is het de kunst om juist met collega’s met wie ik het lastiger vind om samen te werken toch de verbinding te maken en de ander te begrijpen. Daar valt namelijk het meeste leren.
3. Meten en verbeteren in een wereld die continu verandert:
Dit onderdeel van waarom ik de Scrum Master rol fantastisch vind, heeft te maken met de pijler Progress. Want je kunt alleen vooruitgang boeken en verbeteren als je het ook meetbaar maakt.
4. Faciliteren in werkgeluk:
En als laatste, is dit stuk terug te vertalen naar Positivity. Ik heb vaak teruggekregen dat mijn aanwezigheid in teams een boost geeft aan de positieve energie in mijn teams.
Er zijn uiteraard nog veel meer argumenten te bedenken waarom iemand de Scrum Master rol fantastisch kan vinden (en ze hebben ook zeker overlap, want een positieve omgeving zorgt bijvoorbeeld ook voor snellere vooruitgang), maar ze zijn altijd terug te vertalen naar deze 4 pijlers.
Zou jij de Scrum Master rol fantastisch vinden?
Wat denk jij? Past de Scrum Master rol bij jou? Een aantal vragen die je jezelf eens kunt stellen:
- Purpose:
- Geniet ik ervan om teams te begeleiden en te faciliteren, en vind ik voldoening in het helpen overwinnen van uitdagingen en het bereiken van doelen?
- People:
- Hou ik van communiceren en samenwerken met teamleden en verschillende stakeholders, en heb ik het vermogen om bruggen te bouwen tussen verschillende teams en afdelingen?
- Progress:
- Vind ik het leuk om problemen op te lossen, en ben ik in staat om creatieve en innovatieve oplossingen te bedenken en te implementeren voor complexe uitdagingen?
- Ben ik comfortabel in een dynamische en veranderende omgeving. Heb ik het vermogen om me snel aan te passen en mijn team te begeleiden door veranderingen?
- Ben ik toegewijd aan persoonlijke en professionele groei, en ben ik enthousiast over het idee van continu verbetering en leren voor zowel mijzelf als mijn team?
- Positivity:
- Haal je energie uit het inspireren en motiveren van een team, en wil je positiviteit en samenwerking binnen een groep bevorderen, ook in uitdagende en veranderende omstandigheden?”
Als je merkt dat je positief reageert op deze vragen, is de kans groot dat jij het ook fantastisch zou vinden om Scrum Master te zijn!
Tot slot…
Een vraag voor ervaren Scrum Masters: Hoe ben jij Scrum Master geworden en wat vind jij het meest fantastische aan je rol? en aan welke pijler(s) wil jij meer aandacht besteden?
Volgende week neem ik je mee in hoe je een Scrum Master wordt en welke eerste stappen je kunt zetten om een geweldig Scrum-team te bouwen.
Jouw gedachten, vragen en inzichten zijn niet alleen welkom, maar essentieel. Samen creëren we een levendige gemeenschap van leren en groei. Dus deel gerust jouw ervaringen, suggesties en vragen!
Tot volgende week!
Met warme groet,
Mark
Voetnoten
- Ik laat me graag inspireren door Simon Sinek. Ik kan je zijn boeken “Start with Why” en “Find your Why” van harte aanraden. https://simonsinek.com ↩︎
- Deze afbeelding komt van “the Happy Office” – The four pillars of Happiness at Work ↩︎
3 reacties
Herkenbare inspiratiebron ….. die delen we 🙂