Je hebt, na het lezen van mijn vorige artikel, voor jezelf besloten dat je een Scrum Master wilt worden. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Waar begin je? In dit artikel neem ik je mee in de eerste stap die je nu al kunt zetten. Ook als je nog niet klaar bent om van functie te wisselen. Ik geloof dat iedereen een fantastische Scrum Master kan worden en dat je daar geen speciale opleiding voor nodig hebt. En daarvoor kun je beginnen bij de basis: Het ontwikkelen van een Agile mindset.
Agile isn’t a methodology, it’s a mindset.
– Jeff Sutherland
(co-writer of the Scrum Guide)
Ik begin met een uitleg over Agile. Vervolgens neem ik je mee in wat theorie over mindsets, om af te sluiten met advies over hoe je een Agile mindset kunt ontwikkelen. Veel leesplezier gewenst!
Wat is Agile?
Als men over Scrum praat, gaat het ook vaak over Agile. Maar wat betekent het eigenlijk? Agile is een term die inmiddels grote bekendheid verworven heeft binnen projectmanagement en softwareontwikkeling. In de basis, is Agile een filosofie, een verzameling kernwaarden en principes (zie ► Het Agile Manifesto hieronder) die zich richten op flexibiliteit, aanpassingsvermogen, en een klantgerichte benadering. Het is een reactie op het traditionele projectmanagement (bijvoorbeeld Waterfall), die veel ruimte biedt voor verandering en innovatie. In een Agile omgeving werkt men in iteratieve cycli (zie ook ► Iteratieve cycli), waarbij voortdurende feedback en aanpassing de kern vormen.
Agile is geen proces of set aan vaste regels die je moet volgen, maar een mindset (ik leg zo uit wat dit is) die de manier waarop men naar projecten, teams, en zelfs organisaties kijkt, transformeert. Iemand met een Agile-mindset streeft ernaar om de efficiëntie te verhogen, ontwikkeling te versnellen en reactievermogen te verbeteren, met als hoofddoel het creëren van maximale waarde voor de klant.
Het Agile Manifesto
De verzameling principes waarnaar ik verwijs, komt van het “Agile Manifesto”. Dit is een document dat werd opgesteld door een groep softwareontwikkelaars die vond dat het tijd was voor een frisse kijk op softwareontwikkeling. Daarom zijn ze in 2001 samengekomen om de fundamentele waarden en principes voor Agile softwareontwikkeling te definiëren. Omdat ze zelf de Agile-mindset hadden, hebben ze het zo gedefinieerd dat het voor iedereen te begrijpen is en niet meer tekst dan nodig. Geen boekwerk, maar slechts vier kernwaarden en twaalf principes:
De Vier Kernwaarden van het Agile Manifesto:
- Individuen en interacties boven processen en hulpmiddelen
- Werkende software boven uitgebreide documentatie
- Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
- Reageren op verandering boven het volgen van een plan
De Twaalf Principes van het Agile Manifesto:
- Klanttevredenheid door snelle en continue levering van waardevolle software.
- Veranderingen omarmen, zelfs laat in ontwikkeling, voor het concurrentievoordeel van de klant.
- Frequente levering van werkende software.
- Dagelijkse samenwerking tussen bedrijfsmedewerkers en ontwikkelaars.
- Projecten bouwen rond gemotiveerde individuen en hen de omgeving en ondersteuning geven die ze nodig hebben.
- Face-to-face gesprekken als de beste vorm van communicatie.
- Werkende software als de primaire maatstaf voor voortgang.
- Constant tempo in ontwikkeling om duurzame inspanningen te ondersteunen.
- Voortreffelijkheid in technische vaardigheden en goed ontwerp voor de beste werkzaamheid.
- Eenvoud – de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet wordt gedaan – is essentieel.
- Zelforganiserende teams aanmoedigen voor de beste architectuur, vereisten en ontwerpen.
- Regelmatige reflectie op hoe effectiever te worden en dienovereenkomstig aanpassen.
Deze waarden en principes dienen als het fundament voor Agile en staan aan de basis voor diverse Agile frameworks en praktijken zoals Scrum, Kanban, Lean en Extreme Programming (XP). Ze benadrukken aanpassingsvermogen, samenwerking, klantgerichtheid en het leveren van concrete waarde.
Iteratieve cycli
Iteratieve cycli binnen Agile verwijzen naar een vorm van werken waarin grote projecten worden opgebroken in kleinere, beheersbare delen, vaak ‘iteraties’ genoemd. Elke iteratie vertegenwoordigt een deel van het grotere project dat is ontworpen, ontwikkeld, getest en geleverd binnen een specifieke tijdsperiode, meestal een paar weken. Het resultaat van het opbreken van werk in iteratieve cycli is meer focus, een hogere flexibiliteit en een meer waarde voor de klant.
Wat is een mindset?
Een mindset is een set van overtuigingen die bepalen hoe we denken, voelen en reageren op situaties. Het is nauw verbonden met onze percepties van onszelf en onze capaciteiten. Er zijn twee algemeen bekende soorten mindsets, geïntroduceerd door Carol Dweck1: 1) een groeimindset, waarbij men gelooft in de mogelijkheid om vaardigheden en intelligentie te ontwikkelen; en 2) een vaste mindset, waarbij men denkt dat deze eigenschappen onveranderlijk zijn. Je mindset bepaalt enorm hoe je naar jezelf en je werk kijkt. Ik zal dit toelichten aan de hand van een voorbeeld over verandering.
Als je mensen met een groeimindset zou vragen hoe ze tegen verandering aankijken, zouden ze zeggen: “Verandering biedt nieuwe kansen om te leren en te groeien; het is een kans om onze aanpak te verbeteren en onszelf te versterken.” Deze mensen zouden verandering omarmen met de houding: “Elke verandering brengt nieuwe uitdagingen én mogelijkheden met zich mee, en ik kijk er naar uit om die te verkennen.”
Mensen met een vaste mindset daarentegen zouden zeggen: “Verandering is bedreigend en oncomfortabel; ik geef de voorkeur aan de bekende manieren en routines.” Ze zouden de gedachte kunnen hebben: “Ik ben goed in wat ik nu doe; verandering zou mijn succes en zekerheid kunnen ondermijnen.”
Deze mentaliteit beïnvloedt niet alleen ons gedrag en onze reactie op uitdagingen, maar ook onze bereidheid om te leren en te groeien. Met de juiste inspanning en focus, is het mogelijk om onze mindset te transformeren om meer open, adaptief en veerkrachtig te worden in het licht van uitdagingen en kansen.
Wat is een Agile Mindset?
Zoals je wellicht al gegokt hebt, is de Agile Mindset in de basis een groeimindset. Maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Hoewel beide mindsets waarde hechten aan leren en groeien, is een Agile Mindset meer gefocust op flexibiliteit, continu leren en het leveren van waarde voor de klant. Een groeimindset concentreert zich daarentegen meer op de ontwikkeling van persoonlijke capaciteiten en potentieel.
Mensen met een Agile Mindset zijn gericht op samenwerking, waarderen feedback en zijn bereid zich aan te passen aan verandering. Ze zien mislukkingen niet als tegenslagen, maar als kansen om te leren en te groeien. In een snel veranderende wereld is een Agile Mindset cruciaal voor innovatie en succes, omdat het individuen en organisaties in staat stelt om proactief te reageren op verandering, en om kansen te creëren en te benutten in een complexe en onvoorspelbare omgeving. Iemand met een Agile mindset, zal over verandering waarschijnlijk zeggen: “Verandering is een onvermijdelijke en waardevolle bron van innovatie en continue verbetering. Elke verandering brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee, en ik omarm die om voortdurend waarde te bieden en te leren.”
Hoe ontwikkel je een Agile Mindset?
Ik hoor je denken: “Oké, Mark, allemaal leuk en aardig, maar als ik verandering nu best spannend vind, hoe ga ik dit dan aanpakken?” Natuurlijk, verandering is kiezen voor de moeilijke weg in plaats van de makkelijke. En dat brengt soms groeipijn met zich mee. Maar zonder verandering hadden we nu nog steeds in een telefooncel gestaan om contact te zoeken met een vriend die verder weg woont. Leer verandering te zien als een kans om te verbeteren en te groeien, niet als obstakel. Hoe je dat aanpakt? Dat vergt discipline en een bewuste inspanning om je focus te verleggen naar flexibiliteit, aanpassingsvermogen en een klantgerichte benadering. Hier een aantal tips om jouw Agile mindset te ontwikkelen:
- Wees proactief:2
Neem initiatief en verantwoordelijkheid voor je werk.
Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen: “Welke uitdagingen komen op mij af?” en “Hoe kan ik me hier op voorbereiden?” - Omarm verandering:
Accepteer dat verandering onvermijdelijk is. Zie het als een kans, niet als een bedreiging. Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik het beste reageren op deze verandering?” en “welke kansen brengt dit met zich mee? - Waardeer feedback:
Zoek actief feedback van je klant, collega’s en stakeholders. Gebruik dit om continu te verbeteren en aan te passen. Vragen die je anderen kunt stellen: “Waar ben ik goed in volgens jou?” en “Waar liggen voor mij kansen om te groeien?” - Focus op klantwaarde:
Begrijp de behoeften en verwachtingen van je klant. Stel veel vragen en betrek je klant in het ontwikkkelproces. Zorg er vervolgens voor dat het werk met de meeste waarde voor de klant prioriteit krijgt. Vraag jezelf: “Weet ik precies wat mijn klant wil?” Zolang het antwoord nee is, heb je nog niet genoeg doorgevraagd. - Werk samen en wees transparant:
Werk nauw samen met teamleden, je klant en andere stakeholders. Bevorder daarnaast open communicatie en transparantie. Stel jezelf de vraag: “Welke stappen kan ik nemen om de samenwerking en communicatie binnen mijn team te verbeteren?”
Tot slot, Naast bovenstaande vragen aan jezelf te stellen, kun je de volgende dingen doen:
- Reflecteren: Reserveer regelmatig tijd om te reflecteren op je werk, resultaten en leerproces. Vraag jezelf af wat goed gaat, wat verbeterd kan worden en hoe je je kunt aanpassen aan nieuwe informatie of veranderingen.
- Continu verbeteren: Stel doelen voor persoonlijke en professionele groei. Identificeer gebieden voor verbetering en werk actief aan het ontwikkelen van je vaardigheden en kennis.
- Experimenteren: Wees niet bang om nieuwe methoden uit te proberen. Experimenteer, evalueer resultaten en pas je aanpak aan.
Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel meer geleerd hebt over je eigen mindset en hoe je deze kunt veranderen. En ja, dat is best eng! Maar je begrijpt vast waarom dit de eerste stap is om Scrum Master te worden, omdat dit het fundament is om verder te bouwen. Een belangrijk deel van de Scrum Master-rol is bovendien coaching en het begeleiden van je team en stakeholders in een veranderende omgeving. Dus naast het ontwikkelen van je eigen mindset, help je ook anderen om hun mindset te veranderen. Uiteraard is dat een stuk complexer omdat je meer invloed hebt op je eigen gedrag en gedachten dan dat van een ander, daar zal ik in de toekomst zeker over schrijven. Je kunt in ieder geval beginnen met het delen van dit artikel.
Mocht je vragen of feedback hebben, laat het me dan vooral weten. Daar sta ik zeker voor open! 😉
Nu je het artikel hebt gelezen, ben ik trouwens heel benieuwd naar het volgende:
Op welk gebied kan jouw mindset de meeste groei doormaken en welke concrete stappen ga je ondernemen om die groei te realiseren?”
Ik hoor het graag in je reactie hieronder.
Tot volgende week!
Met warme groet,
Mark
- Carol Dweck is een gerenommeerde Amerikaanse psychologe die vooral bekend staat om haar boek “Mindset: The New Psychology of Success”, waarin ze het concept van de “groeimindset” versus de “vaste mindset” introduceert en toelicht. ↩︎
- Dit is de eerste gewoonte uit “The Seven Habits of Highly effective People” van Stephen Covey. Ik kan je adviseren zijn boek te lezen als je klaar bent om met je mindset aan de slag te gaan. ↩︎